• De Britse centrale bank bekijkt plannen om een door de overheid gesteunde cryptomunt te lanceren.
  • Medewerkers van de Bank of England maken zich zorgen over verlies van controle over betaalverkeer aan de cryptosector.
  • De Britse minister van Financiën Rishi Sunak noemt de potentiële digitale valuta ‘Britcoin’.

Medewerkers van de Britse regering overwegen een nieuwe, door de overheid gesteunde cryptomunt te lanceren. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak spreekt daarbij van ‘Britcoin’ als mogelijke naam.

De stap volgt op enkele weken van stormachtige ontwikkelingen in de cryptosector.

Cryptobeurs Coinbase maakte zijn debuut op de aandelenmarkt en was na de eerste dag 85 miljard dollar waard, terwijl digitale valuta’s als bitcoin en rivaal dogecoin naar recordhoogtes zijn gestegen.

“We lanceren een nieuwe taakgroep van het ministerie van Financiën en de Bank of England om verkenningswerk te coördineren voor een potentiële digitale valuta van de centrale bank”, zei Sunak voorafgaand aan de Britse conferentie Fintech Week.

"Het consultatieproces beoogt een pakket regels te ontwikkelen dat eerlijk is, gericht op resultaten en concurrentie bevordert", voegde hij er aan toe. "Tegelijkertijd zullen de regels ervoor zorgen dat het Verenigd Koninkrijk de hoogste standaarden van regulering handhaaft."

Nadat de taakgroep, een samenwerkingsverband tussen het ministerie en de centrale bank, officieel werd aangekondigd, reageerde Sunak met een tweet van één woord: "Britcoin?"

Volgens een recent onderzoek van de Bank of International Settlements bestudeert zo'n 80 procent van centrale banken, waaronder de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB), de mogelijkheid om digitale munten te lanceren.

Vele van hen hebben zogeheten CBDC's (central bank digital currencies) op hun agenda gezet. Ongeveer twintig procent van de 66 centrale banken zegt waarschijnlijk binnen vijf of zes jaar met een digitale valuta te zullen komen, aldus het onderzoek.

Mondiaal betalingsverkeer

Een aantal centrale banken wijst op het gevaar dat ze controle over het mondiale betalingsverkeer zullen verliezen aan cryptomunten, die over het algemeen niet worden beheerst door een centrale instantie – of aan privébelangen, zoals Facebook's Diem, dat later dit jaar wordt gelanceerd.

De Bahama's zijn in oktober 2020 als eerste land met een CBDC voor algemene doeleinden gekomen, de zogenoemde Sand Dollar. De Chinese centrale bank heeft in augustus vorig jaar een proefproject met een digitale renminbi uitgebreid naar de drie grootste stedelijke regio's, waar bij elkaar 400 miljoen mensen wonen.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: